Ο ύπνος του Παιδιού μου

Πώς μπορώ να διασφαλίσω ότι το παιδάκι μου κοιμάται καλά;

Από τα πρώτα λεπτά της ζωής ενός παιδιού τόσο ο ύπνος όσο και η διατροφή παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξή του. Δεν είναι λίγες οι φορές που γονείς και παιδιά ταλαιπωρούνται από ώρες αϋπνιας που μόνο επιβαρυντικές μπορεί να είναι για τον οργανισμό τους.

Τι συμβαίνει όμως κατά τη διάρκεια του ύπνου;

Ο οργανισμός μας μπορεί να ανταπεξέρχεται στην καθημερινότητα μόνο εφόσον κοιμάται. Ο ύπνος είναι λοιπόν ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο πόσο μάλλον για ένα παιδί που βρίσκεται στα πιο σημαντικά σκαλοπάτια της ανάπτυξής του.

Ο ύπνος βοηθά το ενδοκρινολογικό και ανοσοποιητικό μας σύστημα και τη μνήμη μας. Να αποκτήσουμε ότι έχασε το σώμα μας μέσα στη μέρα νοητικά και σωματικά. Με άλλα λόγια ο ύπνος συμβάλλει στη αποθήκευση ενέργειας και επηρεάζει την αναδιοργάνωση του εγκεφάλου, την πλαστικότητά του.

Έτσι, ένα παιδί που κοιμάται σωστά (τις ώρες που χρειάζεται και χωρίς να υπάρχει διαταραχή ύπνου) έχει επηρεάσει θετικά τη μάθησή του, τη μνήμη του, την υγεία του. 

Νιώθει να έχει περισσότερη ενέργεια και έχει καταφέρει να αποκαταστήσει την ενέργεια που έχασε την προηγούμενη μέρα. 

Νιώθει έτοιμο να δώσει τον καλύτερό του εαυτό στο σχολείο αφού έχει θωρακίσει τη μνήμη του και ο ύπνος έχει συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου του. 

Τέλος, εξαιτίας του ύπνου του έχει προσφέρει και στο ανοσοποιητικό του σύστημα από το οποίο εξαρτάται άμεσα η υγεία του.

Πώς βοηθώ το παιδί μου για να κοιμηθεί σωστά;
  • διατηρώ ένα ωράριο ύπνου το οποίο δεν αποκλίνει περισσότερο από μια ώρα και είναι ίδιο κάθε μέρα
  • πριν τον ύπνο διασφαλίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο αντικείμενο (φως, ήχος, μυρωδιά) που να ενοχλεί το παιδί
  • αφήνω το παιδί να κοιμηθεί στο δωμάτιό του
  • αναζητώ τη βοήθεια γιατρού σε περίπτωση που παρατηρώ ότι το παιδί κοιμάται πολύ αργά σχεδόν κάθε μέρα, ξυπνά κατά τη διάρκεια του ύπνου του αρκετές ημέρες την εβδομάδα ή δεν μπορεί να κοιμηθεί μόνο του αν και τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας του μπορούν

Μην υποτιμάτε τον ύπνο.....
Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να αντέξουμε!


BOOKS GAMES and MORE

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ages & Stages - Που βρίσκετε η Ανάπτυξη του παιδιού μου;

Για να είναι HAPPY οι HOLIDAYS

Πρώιμη Παρέμβαση