Μαθαίνω ΜΑΖΙ με το παιδί



 Î£Ï‡ÎµÏ„ική εικόνα
Μεγαλώνοντας το μωράκι μας γίνεται ένα μικρό παιδάκι ή καλύτερα ένα μικρό ανθρωπάκι. Ακόμη δεν έχει όλες εκείνες τις ικανότητες που έχουμε εμείς για να είμαστε αυτόνομοι μα ξεκινά τον δικό του αγώνα για να γίνει ένας υπεύθυνος άνθρωπος. Εμείς πολλές φορές καθώς δεν είναι εύκολο να δούμε πόσο πολύ αλλάζει, συνεχίζουμε να τον φροντίζουμε σαν να ήταν μωρό φοβούμενοι πως δεν θα τα καταφέρει μόνο του ή δεν θα τα καταφέρει τόσο καλά. Ναι στην αρχή δεν θα τα καταφέρει τόσο καλά, όπως και εσείς κάνατε εξάσκηση μέχρι να πάρετε για παράδεγμα, το δίπλωμα αυτοκινήτου και ως νέος οδηγός χρειαζόσασταν χρόνο μέχρι να τα καταφέρετε έτσι και εκείνα σε οτιδήποτε καινούριο χρειάζονται χρόνο για να τα καταφέρουν και ευκαιρίες για να προσπαθήσουν.
Ακόμη, τα παιδιά ανάμεσα στα 4 και 5 έτη  ξεκινούν να κάνουν συζητήσεις μαζί μας και έτσι μαθαίνουν και το πώς να διαπραγματεύονται. Πολλές φορές μπορεί λοιπόν να πουν λόγια χωρίς τα χρησιμοποιήσουν με τον τρόπου που ένας ενήλικας θα έκανε, τα λένε απλά γιατί κάτι θέλουν από εμάς. Η δική μας στάση απέναντι στα παιδιά μας δεν θα πρέπει να είναι όμοια μ’ αυτή που θα είχαμε σ’ έναν ενήλικα ούτε όμως όμοια μ΄αυτή που θα είχαμε σ’ ένα μωρό. Ένα παιδάκι 5 ετών είναι ικανό να κατανοήσει τον κόσμο καλύτερα από ένα μωρό σκεφτείτε όμως ότι οι εμπειρίες του μετρούν 5 έτη ζωής. Άρα δεν μπορεί να αντιληφθεί τη πραγματικότητα όπως ένας τριαντάχρονος ούτε όμως να μην επιθυμεί καμία εξήγηση όπως ένα νεογέννητο μωρό.
Έτσι, δώστε στο παιδί χώρο για να μάθει να κάνει μόνο του πράγματα που μπορεί και θα το κάνουν αυτόνομο, όπως να ντύνεται, να πλένει τα χεράκια του, να τρώει και να κοιμάται χωρίς τη δική σας βοήθεια, να βοηθά στο καθάρισμα και τακτοποίηση του δωματίου του και έτσι θα το δείτε να λάμπει και να νιώθει ικανό γι’ αυτά που καταφέρνει. Αφήστε το παιδί να σας μιλήσει για ότι το απασχολεί και δώστε χρόνο στον εαυτό σας για να καταλάβετε ακριβώς τι θέλει να σας πει. Μην παίρνετε θέση εναντίον κάποιων προσώπων μπροστά στο παιδί μα προσπαθήστε να το γεμίσετε με τρόπους που μπορεί να αντιμετωπίσει πρόσωπα που πιθανόν του δημιουργούν κάποιο πρόβλημα. Να είστε σύμμαχος του παιδιού σας εξετάζοντας πάντα όλα τα σενάρια που έχει να σας προσφέρει αυτό και οι γύρω του σ’ ένα πιθανό πρόβλημα του. Κάντε το να νιώσει πως θα είστε πάντα δίπλα του, θα του θυμίζετε όλα εκείνα που κάνει όμορφα και θα το βοηθάτε για να καταφέρει μόνο του να κάνει ακόμη περισσότερα. Αυτό θα έχει θετικό αποτέλεσμα και στις κοινωνικές τους συναναστροφές γιατί θα νιώθει πως έχει το θάρρος να προσεγγίσει και άλλα πρόσωπα για να αλληλεπιδράσει μαζί τους και να μάθει και από αυτά.

Συμπερασματικά:
1.  Δώστε του χώρο στο σπίτι
2.  Δώστε του ένα αφτί που πάντα θα τα ακούει
3.  Δώστε του μια ηρεμία και ζεστασιά για να νιώσει πως μπορεί να αντιμετωπίσει κάτι που το δυσκολεύει
4.  Δώστε του την ευκαιρία να βρει μαζί σας λύσεις για κάτι που το απασχολεί έτσι ώστε να γίνει το ίδιο καλύτερο
5.  Δώστε του την αγκαλιά σας και το φιλί σας και θα νιώσει σπουδαίο

κΚιουλτζίδου Αργυρώ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ages & Stages - Που βρίσκετε η Ανάπτυξη του παιδιού μου;

Για να είναι HAPPY οι HOLIDAYS

Πρώιμη Παρέμβαση