Δημιουργικοί γονείς- Χαρούμενα παιδιά και το διάβασμα γίνεται παιχνίδι


My Child PhysioCenter

Δημιουργικοί γονείς - Χαρούμενα παιδιά:
Ηθοποιοί για 20 λεπτά!

Υλικά:
·       Ένα βιβλίο
·       Μια καρέκλα- ένα γραφείο- ένας καναπές- ένα σταθερό σημείο στο πάτωμα με μαξιλάρες (όπου σας είναι πιο βολικά)

1.    Στον κοινό μας χρόνο, επιλέγουμε ένα βιβλίο που του αρέσει (π.χ μια αστεία ιστορία). Αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να πραγματοποιείται κάθε μέρα, διαβάζοντας ένα μικρό απόσπασμα του βιβλίου.
2.  Καθόμαστε μαζί με το παιδί, διαβάζουμε εμείς και του δίνουμε την ευκαιρία να συμμετέχει στην δραστηριότητα της ανάγνωσης. Αφήνουμε όμως το παιδί να αποφασίσει πόσο θα συμμετέχει. Μπορεί να θέλει να λέει λεξούλες, φράσεις ή ακόμη και ολόκληρη τη σελίδα! Εμείς ενισχύουμε θετικά, λέγοντας μπράβο για τη θέλησή του και τη προσπάθειά του να διαβάσει και να συμμετέχει.
3.  Γινόμαστε ηθοποιοί και αλλάζουμε τη φωνή μας, για παράδειγμα όταν αλλάζουν τα πρόσωπα της ιστορίας. Επίσης,γινόμαστε πιο παραστατικοί (δραματικοί) παίζοντας τον ρόλο του κάθε ήρωα και χρωματίζουμε τη φωνή μας ανάλογα με το συναίσθημα που νιώθει το πρόσωπο της ιστορίας. Χρησιμοποιούμε και εμείς σωστά τα σημεία στίξης που υπάρχουν στο βιβλίο έτσι ώστε όταν το παιδί διαβάσει και αυτό να προσπαθήσει να μας μιμηθεί.
4.  Αν χρειαστεί να κινηθείτε στο χώρο ή το παιδί θελήσει να κινηθεί στο χώρο ανάλογα με την ιστορία κάθε φορά (π.χ αν οι ήρωες χοροπηδούν από την χαρά τους και θέλει να το κάνει και αυτό) τότε κάνετε το κι εσείς μαζί του!
5.  Για να επανέλθει πίσω στη θέση του, πείτε του για το μαξιλαράκι της ηρεμίας (ένα οποιοδήποτε μαξιλαράκι). Βάλτε το στην πλάτη του κι μόλις εκείνο καθίσει συνεχίστε την ιστορία. Επιβραβεύστε το ότι κάθεται, παρακολουθεί με προσοχή τη συνέχεια της ιστορίας όπως κι το ότι συμμετέχει διαβάζοντας.
6.  Τέλος, μ’ αυτόν τον τρόπο δεν ενισχύουμε την χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και βοηθάμε τα παιδιά για 20 λεπτά να εκφραστούν μέσα από μια ιστορία!


Κιουλτζίδου Αργυρώ





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ages & Stages - Που βρίσκετε η Ανάπτυξη του παιδιού μου;

Για να είναι HAPPY οι HOLIDAYS

Πρώιμη Παρέμβαση