Αυτοεξυπηρέτηση: θέλουν να προσπαθήσουν αν τα αφήσετε εσείς


Αυτοεξυπηρέτηση: τελικά γιατί με χρειάζεται συνέχεια;


Αποτέλεσμα εικόνας για αυτοεξυπηρετηση παιδιων

Τα παιδιά από τη γέννησή τους μαθαίνουν πως κάποιος θα είναι εκεί για να τους ικανοποιήσει τις ανάγκες τους. Αυτό το μοντέλο αλληλεπίδρασης με τους γονείς μετατρέπεται καθώς το παιδί μεγαλώνει και ανακαλύπτει πως υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει μόνο. Βέβαια ακόμη και εκεί χρειάζονται οι γονείς έτσι ώστε να τα βοηθήσουν να καταλάβουν ποια είναι τα πράγματα που μπορούν να κάνουν μόνα και να είναι φυσικά και οι ίδιοι έτοιμοι να αφήσουν τα παιδιά τους να προσπαθήσουν μόνα τους.
Η ανεξάρτητη διαβίωση πρέπει να είναι στόχος μας από μικρή ηλικία. Χρειάζεται να δώσουμε στα παιδιά την ευκαιρία να τα καταφέρουν μόνα τους για να τους δώσουμε έτσι και την ευκαιρία να νιώσουν επιτυχημένα και να απομακρυνθούν από την έννοια του μωρού.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει πρώτα εμείς να καταλάβουμε ότι δεν είναι μωρά πια. Είναι άνθρωποι που μεγαλώνουν και εξελίσσονται για να γίνουν μια μέρα ενήλικες άνθρωποι.
Αν τους φράζουμε την οδό της αυτοεξυπηρέτησης είναι σαν αμέσως να τους εμποδίζουμε να γίνουν μια μέρα ενήλικες. Η δική μας φροντίδα μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την ποιότητα ζωής τους. Γιατί ένας εξαρτημένος άνθρωπος δεν είναι χαρούμενος με τον εαυτό του, νιώθει συνέχεια πως χρειάζεται κάποιον για να είναι ολοκληρωμένος και η αυτόνομη επιτυχία γι’ αυτόν μοιάζει με ένα όνειρο που μόνο με τα κιάλια μπορεί να κοιτά.
Γιατί να μην δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να μάθουν, να επιτύχουν και να αποτύχουν στην ηλικία που απαιτεί η ανάπτυξή τους ; Εμείς αντιθέτως τους προφυλάσσουμε συνεχώς από μια αποτυχία που όταν μεγαλώσουν θα έχει πενταπλασιαστεί και σίγουρα θα την νιώσουν.
Η λύση είναι να βλέπουμε πως το μωράκι μας μεγαλώνει και να το βοηθάμε αφήνοντάς το να κάνει μόνο του μικρά πραγματάκια που καθώς μεγαλώνει θα γίνονται μεγάλα. Αφήνοντάς τα ελεύθερα τα διευκολύνουμε. Μπορεί να φαίνεται ότι δυσκολεύονται όμως στη πραγματικότητα τους έχουμε δώσει την ευκαιρία να μάθουν.

Έτσι στο αίτημα του παιδιού:
-μαμά θέλω να μου το κάνεις εσύ

Τι καλύτερο από το να πιστέψουμε σ’ αυτά και να απαντήσουμε:
-παιδί μου ξέρω ότι μπορείς να το κάνεις μόνο σου!

*φυσικά για δραστηριότητες που πράγματι μπορούν να πραγματοποιήσουν στην ηλικία που βρίσκονται.


Αργυρώ Κιουλτζίδου



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ages & Stages - Που βρίσκετε η Ανάπτυξη του παιδιού μου;

Για να είναι HAPPY οι HOLIDAYS

Πρώιμη Παρέμβαση