Τι δεν κάνω σωστά;



Ψάχνω να βρω τι δεν κάνω σωστά. Είμαι δίπλα του, του μιλάω, το φροντίζω, προσπαθώ να έχει ότι ζητά, του δίνω εφόδια και αυτό... φωνάζει, νευριάζει, δεν τρώει καλά και δεν παίζει όμορφα με τους συνομηλίκους του.

Συχνά οι γονείς μας επικοινωνούν πως  νιώθουν ότι ποτέ δεν είναι αρκετά όσα δίνουν στα παιδιά. Και από την άλλη πως η συμπεριφορά των παιδιών δεν εξηγείται. Πράγματι η συμπεριφορά των παιδιών δεν εξηγείται τόσο εύκολα όσο πιστεύουμε αλλά παράλληλα δεν είναι και τόσο δύσκολο να αποκαλυφθεί αν παρατηρήσουμε τα παιδιά όταν παίζουν.
Η κάθε κίνησή τους έχει έναν σκοπό: θα τσουλήσουν την νταλίκα για να την πάνε στο βενζινάδικο, θα πλύνουν το αυτοκίνητο τους στο πλυντήριο αυτοκινήτου, θα αγοράσουν ρούχα στις κούκλες τους και θα ψάξουν για τα παπούτσια της μαμάς με σκοπό να τα φορέσουν.
 Έτσι λοιπόν θα κλάψουν για να πάρουν παγωτό, θα φωνάξουν με σκοπό να πάνε στις κούνιες που θέλουν και θα γελάσουν με τις λέξεις που τους φαίνονται αστείες. Όπως και οι ενήλικες έτσι και τα παιδιά χρησιμοποιούν τις δράσεις τους για κάποιους σκοπούς.
Η διαφορά είναι πως τα παιδιά δεν αντιλαμβάνονται ακόμη την χροιά των δράσεών τους λεκτικά. Κι ας τους έχουμε πολλές φορές πει τι είναι  καλό και τι όχι. Τα παιδιά δεν γνωρίζουν το ΓΙΑΤΙ ! Ακόμη και όταν τους δείχνουμε, είναι δύσκολο να διαχωρίσουν τις θετικές από τις αρνητικές πράξεις. Για τα παιδιά, όλα είναι πράξεις που φέρνουν ένα αποτέλεσμα.
Το κλάμα φέρνει αγκαλιά
Το γέλιο φέρνει προσοχή
Το χτύπημα φέρνει προσοχή

Τα παιδιά θα δοκιμάσουν οτιδήποτε έχει θετική για αυτά συνέπεια. Δίνουμε  θετική συνέπεια στην συμπεριφορά εκείνη που θέλουμε να επαναλάβει το παιδί μας .
Με τον τρόπο αυτό, έχουμε καταφέρει να διδάξουμε τη συμπεριφορά πρότυπο στο παιδί μας. Αυτή τη συμπεριφορά που προσπαθούμε με τα λόγια να του πούμε ότι είναι σωστή αρκεί να του την δείξουμε, αρκεί να την επιβραβεύσουμε με αγάπη για να γίνει ξανά.

Δείξτε στα παιδιά σας αυτό που θέλετε να τους πείτε.

Διδάξτε με τη συμπεριφορά σας αυτό που θέλετε να κάνουν ξανά.


Επιμέλεια
Κιουλτζίδου Αργυρώ

Ψυχολόγος – Ψυχοπαιδαγωγός
My Child  PhysioCenter

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ages & Stages - Που βρίσκετε η Ανάπτυξη του παιδιού μου;

Για να είναι HAPPY οι HOLIDAYS

Πρώιμη Παρέμβαση